Azi m-am apucat să fac curățenie prin feed-uri (rss, atomic, etc) și spre surprinderea mea am dat de foarte multe bloguri aflate într-un soi de letargie morbidă. Diferența dintre acestea și blogurile moarte fiind aceea că cele dintâi încă se mai găsesc on-line. Pe majoritatea autorilor din spatele acestor bloguri îi cunosc personal. Pe unii chiar îi înțeleg și bănuiesc că știu motivele pentru care s-au lăsat de blogăreală. Ceea ce nu înțeleg este motivul pentru care nu le închid definitiv. Personal am avut mai multe tentative de bloguri, site-uri, reviste online, portofolii, etc și pe toate le-am șters de îndată ce nu mi-au mai folosit.

E un sentiment neplăcut să cauți pe cineva pe internet și să dai de niște fosile de bloguri, care au reprezentat ceva la un moment dat în viața lor. E aceeași senzație pe care o ai când treci pe lângă casele părăsite.

În cazul în care ai avut un blog de care nu-ți mai pasă (din varia motive) găsesc că ai câteva opțiuni la îndemână:

  1. Lasă un mesaj de adio – Am fost surprins să găsesc la un moment dat un blog la care un distins domn muncise din greu. Apoi într-o bună zi i s-a pus pata pe comunitatea din care făcea parte, i-a zis adio și a plecat din on-line (sper, în real). Nu însă înainte de a-și justifica decizia și de a lăsa publicului accesul liber la munca sa. În cazul asta ar fi fost păcat să-l închidă pentru că blogul respectiv reflecta și încă reflectă o parte din istoria unei comunități.
  2. Lasă un mesaj de redirecționare – Ceva de genul: Băi vezi că ne-am mutat aici! și dă un link către noul website. Mai nasol e când găsești un asemenea mesaj și-ți dai seama că oamenii s-au pierdut pe drum (nu există niciun nou website).
  3. Transformă-l – Ai evoluat, și din blogger ai devenit autor sau aloci timpul tău altor activități? Foarte bine… ia o temă bună și transformă-l în portofoliu sau website de autor. Postează pe el ocazional, doar ce este relevant pentru noul tău statut.
  4. Șterge-l!… Simplu. Delete și nu-ți face grijă pentru istoria internetului căci dacă blogul tău a însemnat ceva in lumea asta virtuală, atunci vei găsi bucăți din el aici – archive.org
  5. Șterge-l și iar șterge-l!… Nu știu câți dintre cei cu bloguri moarte realizează asta dar ignorarea propriilor bloguri (mai ales dacă sunt Blogger sau WordPress) blochează aiurea niște subdomenii. Unul care chiar vrea să scrie pe un blog se vede nevoit să-și rezerve nume imposibile de tipul shewhofightsmonsters.blogspot.com

Mi-ar plăcea să pot vedea unele bloguri reînviind precum Lazăr. Sunt oameni în spatele lor care îmi fac o deosebită plăcere să-i citesc. Poate pomenindu-i vor face ceva în sensul asta.

Pomelnic cu blogurile moarte (din feed-ul meu):

PS: dacă ai impresia că Facebook, Google + sau Twitter înlocuiește ceea ce poate face un blog, te înșeli. Un blog nu e îngrădit într-o rețea de socializare unde trebuie să ai cont ca să intri sau unde postările tale sunt luate de val (de ex. de postările plătite sau de spam).

Cover: Hugo Simberg – The Garden of Death

%d bloggers like this: