Mema

O memă reprezintă orice este copiat de la o persoană la alta, fie că e vorba de obiceiuri, deprinderi, cântece, povești sau orice alt fel de informație. Memele, ca genele, sunt replicatori în sensul definit de Dawkins. (Blackmore 2002)

Mema este un replicator care utilizează mediul minților noastre pentru a se replica. Evoluția memelor are loc pentru că mințile noastre se pricep la copiere și inovare – a ideilor, comportamentelor, melodiilor, formelor, structurilor etc. (Brodie 1996)

Avem nevoie de un nume pentru noul replicator, un substantiv care să comunice ideea unei unități de transmi­tere culturală sau a unei unități de imitație. Mimemă vine dintr-o rădăcină elenă convenabilă, însă eu doresc un termen mai simplu, care să sune puțin la fel ca și „genă”. Sper că prietenii mei clasiciști mă vor ierta dacă voi prescurta cuvântul mimemă, pentru a ramâne la memă.

Dacă acest lucru poate fi o consolare, am putea oferi alternativa de a considera acest termen ca fiind înrudit cu „memorie” sau cu francezul même. Se va pronunța astfel încât să rimeze cu „cremă”. (Dawkins 1976)

0 Comments

Spune-ți părerea...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.