ROMCON Suceava 2015 – Ziua 1

Într-o postare anterioară legată de ROMCON vorbeam despre reținerea unor personaje cheie din SF-ul românesc în a participa la ediția din acest an, pe motive care se întind de la cele mai serioase până la cele ce țin de orgolii personale sau cine mai știe ce-i trăsnește fiecăruia prin tărtăcuță…

Pornind de la această stare de fapt am pășit pe treptele Observatorului Astronomic din Suceava (locul de desfășurare a Romcon-ului) cu inima cât un purice și cu așteptări care mai de care mai sumbre. Angoasa mea nu a durat prea mult căci imediat am văzut figuri cunoscute și surprinzător oameni despre care nici nu-mi imaginam că se vor prezenta la acest eveniment. Romcon-ul pare să aibă suficientă tradiție și impregnare în memoria colectivă încât să-i motiveze pe unii să vină până la Suceava, de peste mări și țări, fie ei scriitori mai noi sau mai vechi, simpli curioși sau melancolici.

Pe lângă oameni, mai era și atmosfera familiară. Ce loc mai bun pentru un Romcon putea fi ales decât un observator astronomic din cadrul unei universități cu oarece renume și importanță în Moldova. Mergând pe holurile lui mi-am zis în gând că partea științifică din SF era îndeplinită, urmează în cele trei zile să vedem și partea fantastică a unui asemenea eveniment.

Până la prima pauză amfiteatrul observatorului era deja plin. Din experiență altor conferințe (nu neapărat SF)… ăsta e semn bun… Se anunța un Romcon Fantastic!

Au fost lansări de carte (vezi programul), un vernisaj despre pictură astrală, viziunea domnului Mircea Opriță despre literatura Science Fiction românească și alte activități specifice. Până aici toate bune și frumoase. Partea interesantă a mers dincolo de programul evenimentului și a avut loc spontan la băuta de după, unde am avut ocazia să văd cum majoritatea taberele au lăsat armele jos pentru a bea o bere la aceeași masă. Ăsta e spiritul pe care îl căutăm.
Doamnelor doamnelor ați dat dovadă că se poate. Eu mă înclin în fața dumneavoastră și mă duc la culcare împăcat…

romcon_sv_2015_z1_1

Că unii băteau câmpii, că alții doar căscau gura sau că unora le-a sărit muștarul prematur, astea sunt deja detalii nesemnificative. Ce mi s-a părut mie de luat în seamă e faptul că s-a discutat și despre Romcon-ul din 2016 și s-au putut desprinde următoarele idei:

  • este necesară stabilirea de regulile de votare în cadrul/pentru următorul Romcon;
  • nominalizările trebuie făcute de către un juriu;
  • organizatorii Romcon trebuie să aleagă juriul;
  • ar trebui să voteze doar cei care plătesc taxa de participare la Romcon;
  • categoriile pentru vot trebuie să fie bine definite din start;
  • ar trebui modificate sau eliminate unele categorii (ex. traducători);
  • nominalizările câștigătoare de la Romcon e de preferat să fie propunerile naționale pentru Eurocon;

Acum, rămâne să vedem cine își asumă sarcina de a impune aceste necesitați marii majorități, care după cum știm cu toții suferă de ceva vreme de o formă cronică de apatie…

 

Citește despre prima zi și pe Jurnalul unei cititoare.

1 Comment

Spune-ți părerea...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.