Algoritm memetic – o abordare a calculului evolutiv care încearcă să imite evoluția culturală pentru a rezolva problemele de optimizare.

Echilibrul memetic – se referă la echivalentul cultural al echilibrului biologic al speciei. Este ceea ce oamenii se străduiesc în ceea ce privește valoarea personală în ceea ce privește artefactele și ideile culturale (Christopher diCarlo, 2010).

Fond comun de meme (meme pool) – o populație de meme înrudite.

Genavezi definiție extinsă.

Memavezi definiție extinsă.

Memeplex – (o abreviere a unui complex de meme) este o colecție sau grupare de meme care au evoluat într-o relație reciprocă de susținere sau simbiotică (Blackmore, 1999). Un complex de meme este un set de idei care se consolidează reciproc. Complexele de meme sunt aproximativ asemănătoare colecției simbiotice a genelor individuale care alcătuiesc codurile genetice ale organismelor biologice. Un exemplu de memeplex ar fi o religie.

Fond comun de replicatori (replicator pool) – o populație de gene, meme sau treme înrudite.

Ingineria memetică – procesul de a crea în mod deliberat meme, folosind principiile ingineriei.

Memeoid – este un neologism pentru persoanele care au fost dominate de o memă până într-acolo încât supraviețuirea lor devine inconsecventă. Exemplele includ kamikazes, teroriști sinucigași cu bombă și membri de cult care se sinucid în masă (H. Keith Henson, 1985). În sensul strict al termenului toți oamenii sunt memeoizi.

Memotip – este conținutul real de informații al unei meme.

Replicator – unitatea teoretică de bază a evoluției (unitate evolutivă).

Trema/Temavezi definiție extinsă.